“A tárgyban szereplő fogalmak kavarogtak a fejemben. Kicsit utána is olvastam, hogy honnan jött a töklámpás faragásának hagyománya, mert erdélyi ismerősök elbeszéléséből úgy tudom, hogy már az angolszász területeken ünnepelt halloween begyűrűzése előtt készítettek ott lámpásokat.

Nem találtam rá adatot, hogy magyar nyelvterületen mikor alakult ki, de az biztos, hogy már száz évvel ezelőtt is szokás volt, legalábbis Erdély és a Partium vidékein. A halottak napi világításkor a készített töklámpásokba tették a gyertyát, hogy ne fújja a szél temetőbe menet. Kolozsváron a hatvanas években a gyermekek szellemesdit játszottak, rémisztő arcokat faragtak a sütőtökre, azzal ijesztgették egymást az utcában. Az 1990-es évekre ez a hagyomány elhalványult, majd átvette helyét az Amerikából jövő halloween.

Halottak napja a katolikus egyházban kötelező ünnep, a protestáns egyházak közül néhányan hivatalosan, mások szokásjog alapján tartják. Általánosan elterjedt ezen a napon, vagy az ezt megelőző estén a temetőben a hozzátartózók sírjának megtisztítása, feldíszítése, és gyertyák gyújtása emlékükre.”

/népi monda/

Vélemény, hozzászólás?